Gi odi! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Amanda Trompenaars - WaarBenJij.nu Gi odi! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Amanda Trompenaars - WaarBenJij.nu

Gi odi!

Door: Amanda

Blijf op de hoogte en volg Amanda

29 Augustus 2008 | Suriname, Paramaribo

Hoi! (in het Surinaams) Het eerste verhaal, (de eerste dagen lag internet eruit) zoals verwacht meteen al veel te vertellen want ik heb al veel meegemaakt die paar dagen. Allereerst de reis: om 6 uur richting Schiphol vertrokken met papa, mama, Miranka en Luuk. Mooi om 8 uur ingecheckt, vraagt dat vrouwtje achter de balie onschuldig: 'weet u van de vertraging?' Blijkt dat het vliegtuig pas om 15.00 gaat vertrekken ipv 11.00. Dus ruim (héél ruim) tijd voor een grote bak koffie, een paar rondjes langs de winkeltjes, het kopen van een winterjas voor miranka, even kijken op het panorama-terras, uitgebreide lunch, en uiteindelijk toch maar naar de douane. Daar afscheid genomen van pap, mam, Mirank en Luuk (Anja, jouw 'tot straks' methode werkte toch niet helemaal zoals gehoopt ;)) en met Renée doorgelopen richting gate. Om 14.30 vonden we het toch wel raar dat het vliegtuig er nog niet stond, en ja hoor, 5 minuten later kwam op het bord: vertrektijd 16.00. Uiteindelijk zijn we toch in de boeing 747 beland, we zaten helemaal voorin, super relaxt! En om 17.00 begon het vliegtuig te taxi-en (ja, dus een vertraging van 6 uur :() Goede vlucht gehad, veel gegeten en gedronken (incl ijs!!), spelletjes gedaan, filmpje gekeken, nog meer gegeten en gedronken, even een poging tot slapen tussendoor, maar de laatste uren toch ook wel een beetje verveeld, 9 uur stilzitten is toch niets voor mij, helemaal niet na een dag wachten...

Maargoed; we kwamen in Paramaribo! (21.00 Surinaamse tijd) en het was echt pikkedonker en heel heet!! Paramaribo is trouwens wel mooi te zien zo verlicht vanuit de licht, we kregen uitgebreide informatie van de piloot wat er allemaal te zien was. Op het vliegveld door de douane en snel naar een taxi, zo moeilijk was dat niet want er komen vanzelf al zo'n 20 mannetjes naar je toe en bieden allerlei taxi's aan. Toch nog 1 uur moeten rijden naar het huis in Paramaribo, met een hele lieve chauffeur die zelfs vroeg of wij het niet erg vonden dat ie niet zo hard reed... (uh, nee!!) want er gebeuren nog wel eens ongelukken hier (niet heel raar als je de rijstijl en sommige gaten in de weg ziet). In het huis was nog een Nederlands meisje (Marcia) die hier al anderhalve maand is, dus die heeft ons alvast wat leuke dingetjes verteld. Daarna toch maar lekker naar bed, want het was een lange, lange dag...

De eerste nacht nog niet echt goed geslapen, voornamelijk door de hitte, blaffende honden en een hoeslaken dat niet bleef zitten. Het huis is wel prima, wel op z'n Surinaams (dus het zou wel een likje verf en een opknapbeurtje kunnen gebruiken) maar alles zit erin en het is schoon, dus prima! Na een koude douche ben je meteen weer plakkerig, het is dan ook niet raar om meerdere keren op een dag te douchen. Renée en ik zijn meteen op verkenning gegaan naar een bank en een winkel voor ons ontbijtje (leuk om te weten: ze hebben hier ook euroshopper en AH merk en knorr en pindakaas en alles wat nederlands is, zelfs de pannenkoekenmix ontbreekt niet). Daarna naar het centrum gelopen (ze hebben hier geen voetpaden, iedereen loopt aan de kant van de weg) om bij de toeristen-informatie wat meer over Paramaribo te weten te komen. De stad is echt wel even wennen hier: geen stoep, geen strepen op de weg, links-verkeer, complete chaos (volgens mij door de ontbrekende verkeersregels), flower-power busjes als openbaar vervoer, en elke Surinaamse kerel toetert even als ie langs rijdt.
Langs de rivier is het heel mooi, en ook de palmen doen het hier goed (helaas past ie niet in m'n koffer mam). Later in de middag kwam Marcia ook weer thuis, en zijn we met nog een andere vriendin van haar naar Broki gegaan, een hippe tent in het centrum aan het water waar zij salsalessen hadden gehad en moesten afdansen. Renée en ik hebben ons maar meteen aangemeld voor de beginnerscursus salsa, die begint volgende week en is elke dinsdag en vrijdag! :D Daarna werden we meegenomen naar een roti-bar, voor de echte surinaamse roti!! Heel lekker maar ook heel pittig!! (en heel goedkoop, zo'n 4 euro).

Vandaag (de 3e dag alweer) zijn Renée en ik weer teruggegaan naar het centrum, we hebben door de palmentuin gelopen (dan voel je je pas klein), we hebben fietsen geregeld (nu wel legaal) en... we hebben ons eerste tripje geboekt!!! Zondag gaan we met een bootje over de Suriname-rivier, en dan gaan we langs de plantages, dolfijnen kijken, langs Nieuw-Amsterdam en even chillen en pootje baden op de Noordelijkste punt van Suriname, aan de oceaan. Nou, ik ben benieuwd!!!
Morgen dus nog even relaxen, zondag een dagtripje en maandag beginnen de co-schappen (hoewel we nog steeds niet weten hoe laat we waar moeten zijn, schijnt ook typisch Surinaams te zijn) dus nog genoeg te doen!!

Ik zal snel wat foto's erbij zetten, dan krijgen jullie ook een beetje een indruk van Paramaribo.

Ik heb nu ook een Surinaams nummer: +597 858 4200
Adres:
Archimedesstraat 24, Paramaribo, Suriname (ze doen hier niet aan postcodes ofzo)
Skype naam: amanda-xx

Ik hoop jullie snel een keer te spreken op skype of msn!!

Heel veel liefs en Surinaamse groetjes!!
XXX Amanda

ps. ik heb wat problemen met sms-en naar een aantal nummers in nederland (oa mama, oma, inge, vicky) dus sorry ik heb het wel geprobeerd. maar nu kunnen we iig mailen!

• 30 Augustus 2008 - 08:33

Tineke:

Hey meissie,

Wat een stoere verhalen! Eerst naar Italie en nu weer in Suriname, geweldig!

Geniet ervan! Liefs, Tineke

• 30 Augustus 2008 - 14:53

Herman En Ria:

Hoi Amanda,
    Leuk om je te volgen op deze manier. Een hele leuke tijd toegewenst in suriname en we zijn nu al weer benieuwd naar je volgende verhaaltje.
    Heel veel groetjes

• 31 Augustus 2008 - 09:21

Sietske:

Ha Aman, super leuk om al zo snel iets van je te horen. Klinkt super goed allemaal! Nog een Nynève update: onze blauw-roze partytent was een echte hit! Nou genieten he!

Veel liefs

• 01 September 2008 - 09:09

Maris:

Hey leieve Aman..
    Wat een verhalen nu al..en je moet nog beginnen! Klinkt in ieder geval als een super lokatie..! Hoe was je eerst co-schap dag? Geniet ervan..
    Kusje xx Maris