Suri-weetjes - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Amanda Trompenaars - WaarBenJij.nu Suri-weetjes - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Amanda Trompenaars - WaarBenJij.nu

Suri-weetjes

Door: Amanda

Blijf op de hoogte en volg Amanda

17 Oktober 2008 | Suriname, Paramaribo

- Suriname ligt in het noorden van Zuid-Amerika, aan de Atlantische Oceaan. Het ligt bijna op de evenaar. Suriname heeft meer een Caribische sfeer dan een Zuid-Amerikaanse wat betreft de taal en cultuur. Het heeft ongeveer 480.000 inwoners; waarvan 2/3 in Paramaribo woont, en 1/3 leeft verspreid over de andere 97% van het landoppervlak.

- Het klimaat hier is tropisch, wat de bijna abnormale temperaturen (tegen de 40 graden) verklaart. Echt winter, hagel of sneeuw kennen ze hier dus ook niet. Ze hebben geen seizoenen, maar een kleine regentijd, kleine droge tijd, grote regentijd en een grote droge tijd. En zelfs in de grote droge tijd (nu dus) komt het water soms met bakken tegelijk naar beneden, dus bedenk maar hoe nat het wordt in de grote regentijd…

- In Suriname is het 5 uur vroeger dan in Nederland. Na het eten nog msn-en is hier dus wat lastiger, dan liggen de meeste van jullie al in bed. ;-)

- Suriname was eerst van Engeland, maar tijdens de Tweede Engelse Oorlog werd voor de vrede Suriname geruild voor de kolonie Nieuw Amsterdam, tegenwoordig beter bekend als New York. (als ze dat hadden geweten… :-P)

- De eerste bewoners van Suriname zijn de indianen. Tegenwoordig leven hier ontzettend veel bevolkingsgroepen, allemaal naast en met elkaar; van Indiaan tot Chinees, van Javaan tot Hindoestaan, van Nederlander tot Boscreool, discriminatie kennen ze hier niet. Wat tegenwoordig de ‘echte Surinamer’ is, ben ik zelfs nog niet helemaal uit.

- Suriname is sinds 1975 onafhankelijk, onder leiding van een president. Toch is Suriname nog op bepaalde gebieden met Nederland verbonden. 40% van alle Surinamers woont in Nederland, en in Paramaribo zijn nog veel sporen te vinden van Nederlandse invloeden.

- Paramaribo is misschien het best te omschrijven als een oud Nederland, omdat ik het wat slechter onderhouden en minder ontwikkeld vind. Er is wel potentie voor ontwikkeling, maar die wordt niet altijd even goed benut. Verder zie je hier Nederlandse stoplichten en verkeersborden (die er niet heel veel zijn), oude stroompalen, oude lantaarnpalen, enz.

- De huizen zijn niet zo Nederlands. Je ziet hier in de binnenstad redelijk veel historische huizen, die zijn van hout met een hele mooie veranda, meestal wit met groen/zwart. In de wat luxere wijken vind je villa-achtige huizen, maar er staan ook heel vervallen houten huisjes tussen deze villa’s. Het contrast is groot. Paramaribo is ook best uitgestrekt, omdat ze hier geen hoogbouw kennen. Op twee kleine flatgebouwen na, maar dat zijn kantoren. Voor de rest alleen maar vrijstaande huizen, ruimte genoeg! ;-)

- Ze rijden hier links. Waarschijnlijk niet door de Engelsen, maar door een Surinamer die een Engelse auto had gekocht en hier ook links mee wilde rijden. Flexibel als Suriname is, laat dan iedereen maar links rijden…

- Het openbaar vervoer bestaat uit kleine busjes, door ons ‘pornobusjes’ genoemd. Je weet wel, van die busjes uit de flower-power tijd, maar dan met sexy vrouwen en vage teksten erop ipv bloemetjes :-P Bushaltes zijn er niet, als je aan de kant van de weg staat dan stopt de bus en kan je instappen, en als je op het knopje drukt dan stopt de bus en kan je uitstappen. Het komt dus geregeld voor dat de bus steeds maar 10 m rijdt en dan weer stopt; natuurlijk ga je niet 10 m lopen als de bus je voor je eindbestemming afzet! Tssss…. Owja, en ze rijden ook niet op tijd, het is wachten totdat de bus vol zit en dan gaat ie aan het rijden. Dus ’s ochtends met de bus naar je werk is niet fantastisch; grote kans dat je later komt.

- De fiets is voor bakra’s, zoals ik al eerder zei. Balancerend op het randje van de weg, hopende dat de auto’s een beetje rekening met je houden. Voorsorteren is helemaal een kunstje wat je even onder de knie moet krijgen, gelukkig zijn wij al bijna gevorderd ;-)

- Het straatleven; overal waar je als blank meisje komt, hoor je ‘psssst’ of toeteren auto’s naar je als ze voorbij rijden… Vooral op het begin heel irritant, maar later hoorden we dat mannen dit doen om vrouwen positieve aandacht te geven… Nou, ik denk dat ik het straks ook wel fijn ga vinden als ik over straat kan lopen zonder dat ook maar iemand naar je omkijkt ;-)

- Bijna alle winkels zijn Chinees. Ze domineren de supermarkten en de foute kledingwinkels.
Winkelen is hier best grappig; sommige winkelbediendes lopen je echt de hele tijd achterna (soms zo dichtbij dat je bang bent dat ze op je hakken trapt). En elke keer als je langer dan 3 seconden naar een truitje kijkt, vraagt ze meteen; ‘kopen?’ Heel vaak dus niet, maargoed, als je iets gaat kopen kom je bij het volgende; het betalen. Dat gaat hier lang duren. Alles wordt opgeschreven op een bonnetje, dat bonnetje krijg je weer terug, daarmee moet je naar iemand anders die het afrekent, dan krijg je weer een bonnetje, en daarmee moet je weer naar iemand anders om te checken of het wel klopt met wat je hebt afgerekend en wat je meeneemt. Moeilijk doen is ook een vak apart…

- Dan de Surinaamse keuken; kip met rijst, kip met rijst en nog eens kip met rijst… Oh wat verlangde ik al na een week naar een lekker portie gehakt! Wel heel lekker hoor, maar soms is het iets te veel van het goede. Surinaamse roti is wel echt heel lekker, dat is een soort van deegpannenkoek, met daarop kip (uiteraard) en kouseband, met een beetje een pittig sausje. Dat eet je dan met de hand, door middel van een stuk deeg af te scheuren en daarmee de kip en kouseband vast te pakken, dan: mmmmm… :-)

- Internet is hier een luxe; de meeste huizen hebben geen aansluiting en de meeste mensen gaan dan ook naar een internet café om contact met de buitenwereld te zoeken. Ik ben echt héél blij met internet in huis!!
- Het water in huis wordt dmv elektriciteit ‘opgepompt’, helaas is er niet altijd een even goede waterdruk of valt de elektriciteit soms uit, waardoor we al een aantal keren geen water hebben gehad. We hebben zelfs al een keer gedouched met behulp van pannen en flessen die we over ons heen leeggooiden, heerlijk primitief!

- Trouwens ooit van een brievenbus gehoord die op non-actief wordt gezet zonder dat iemand het weet? Nee? Nou, geloof me, in Suriname komt het voor! ;-)

Zo, ik denk dat jullie wel weer even genoeg weten over Suriname ;-)
Deze week hadden we de laatste week op de verloskamers, nog een aantal bevallingen kunnen doen en vandaag nog beschuit met muisjes uitgedeeld, wat ze hier helemaal niet kennen. Morgen hebben we een vrije dag, om ons even goed voor te bereiden op onze Medische Zending week, waarvoor we zaterdag al heel vroeg weg moeten. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat zijn, vind het wel een klein beetje spannend maar heb er reuze veel zin in!!! Wanneer ik volgende week terugkom heb ik vast en zeker een spectaculair verhaal met bijpassende foto’s ;-)

Heel veel liefs uit Suriname!
XXX Amanda

• 17 Oktober 2008 - 01:37

Petra:

Wist je dat...dit heel veel weetje zijn?
    Hihi, klinkt nog steeds goed Aman. Hier in Chicago ook alles nog super, zeker nu Maarten op bezoek is.
    De groeten aan Paramaribo!
    X Peet

• 17 Oktober 2008 - 05:59

Maris:

fijn die weetjes! Nu weten we alles over het land waar je nu bent...!Succes met de zending..Ga je het binnenland in??
    Kusje Maris

• 17 Oktober 2008 - 07:25

Maryse:

Hey Amam,

Wat een gaaf land, genoeg te beleven en te zien dus. En elke dag is weer een verrassing zo te zien. Wat hilarisch met die brievenbus bijv. Maar nu op Medische zending, veel plezier en liefs

• 17 Oktober 2008 - 09:19

Marian:

zo, lopende encyclopedie, je vermaakt je wel prima hè.
    veel succes tijdens je zendweek want dan ga je naar het binnenland toch?
    xxx marian

• 17 Oktober 2008 - 11:19

Elly & Tinie:

Leuk, al die weetjes.
    Leren we tegelijkertijd weer wat bij over het land.
    Heel veel plezier op je zendingsweek.
    Echt heel spannend.
    Veel specta foto's maken dan kunnen wij weer meegenieten.
    Groetjes, Elly & Tinie.

• 17 Oktober 2008 - 11:46

Heidy En Miranka :P:

Hey Bakra,

Saai omdat iedereen het al zegt, maar toch leuk, al die weetjes! :)
    Wij weten ook nog iets, in Nederland vallen de blaadjes nu met kilo's tegelijk van de bomen en wordt het tijd voor de winterjas. We hebben al zin in de skype- date van vanavond, we zetten de popcorn en cola klaar.. ;) X x X

• 18 Oktober 2008 - 09:25

Mart:

Wow aman, een uitgebreide indruk van het land krijgen we zeker! Leuk om te lezen! En natuurlijk goed om te horen dat de Roti toch wel in de smaak valt! Neem je wat mee straks? ;-)Ik vind het namelijk echt een topgerecht! Maar inderdaad spannend die medische zending! Nu gaat het echt primitief worden...! Zelf vind ik dat juist fantastisch ;-) Veel plezier, geniet ervan! Kus mart

• 19 Oktober 2008 - 20:04

Kris:

Heey Aman,

zoo jij had tijd over zeg!!!!! Nu zijn wij hier in Nl ook weer helemaal op de hoogte. Top.
    Veel plezier in het binnenland
    Kus Kris

• 22 Oktober 2008 - 19:20

Carla Schulkes:

Hallo Amanda, ben benieuwd naar je verhalen uit de boes-boes.Klinkt wel heel nobel,medische zending!

• 24 Oktober 2008 - 11:07

Amsterdamse Meissies:

en eindhovense oma zijn nu een week op zonnig, winderig en vandaag btje regenachtig vlieland. ben benieuwd hoe het

• 24 Oktober 2008 - 11:24

2.adamse Meissies:

het in het binnenland was. ben je ook in een vz- of vphuis geweest? op curacao heb ik daar mijn ogen uitgekeken. grote zalen (11-17 pers) alleen in de ochtend uit bed, veel vastbinden -zelfs in een rolstoel aan een pilaar. en men gaat goed gehydreerd naar de hemel... hier is nederlands gebied letterlijk een hele andere wereld. maar dan vlie: shanty liederen door het zeemanskoor, wandelen in de kroonspolders, vliekapsels creeeren door de stevige wind in de haren, een zeehond die met ons verstoppertje speelt en nog veeeeeel meer. het leven hier in ons comfortabel duinhuisje bevalt prima. helaas, mo weer terug naar adam. dan lezen we ook jouw verhalen weer, leuk hoor. je hebt onmiskenbaar ook een schrijftalent! liefs b,e,s en oma